tirsdag 6. januar 2015

REINSDYRSTEK MED VILTSAUS


Reinsdyrstek:
Ca. 1 kg stek (200-250 g/person)
Salt og pepper
3 knuste einebær
1 dl finhakkede friske urter, f.eks. timian, persille og rosmarin
2 gulrøtter
1 persillerot
1 løk

- La kjøttet ligge på kjøkkenbenken til temperering ca 1 time før steking.

- Finhakk urtene og gni inn steken med salt, pepper og urter. Legg steken i et ildfast fat.
- Legg ved rotgrønnsaker og løk i biter.
- Stikk inn et steketermometer og sett i varm stekeovn.
- Velg steketemperatur:
    - 80 oC i ca 8 timer
    - 100 oC i 3-4 timer
    - 150 oC i 1 ½ - 2 timer
- Rosa kjøtt: 64-68 oC, gjennomstekt: 72-74 oC
- Pakk den ferdig stekte steken inn i aluminiumsfolie og legg et tykt badehåndkle over
- La den holde seg varm og hvile i minst 30 min, gjerne 1 time eller mer før oppskjæring.

Viltsaus:

2 ss brunt sukker
3 ss bringebæreddik
6 dl kjøttkraft
3 dl creme fraiche
Salt, pepper
Fungi sorte dråper eller soyasaus

- Smelt brunt sukker (bli karamell uten å bli brent)

- Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup
- Ha i kraft og creme fraiche og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens
- Sausen kan gjerne stå og trekke 1 – 1 ½ time, den vil bare bli bedre
- Smak til sausen med kraft fra steken, salt og pepper og ev soppsoya før servering
- Er sausen for tynn, jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar